Måleinstrumentet “Twister” kan registrere, at der er signifikant forskel på muskeltonus på personer, der har lært alexanderteknik og dem der ikke har
I samarbejde med sin faste opfinder har neurolog Tim Cacciatore, Oregon lavet dette studie, der blev publiceret i 2011 i Human Movement Science: “Increased Dynamic Regulation of Postural Tone through Alexander Technique”
Muskeltonus skal forstås som en blanding af styrke og smidighed/bevægelighed i de posturale muskler, altså de muskler, der er med til at holde os oprejst. De er skabt med det formål at være aktive, når vi bare står, går eller sidder, samtidigt med at vi kan bruge andre muskler til at bevæge os. De findes som de 2 inderste lag af i alt 5 lag rygmuskler.
Konklusion: Uddannede, smertefri alexandertekniklærere har 52% mindre stivhed i posturale muskler end kontrolpersoner.
Desuden konkluderes det, at personer med kroniske lænderygsmerter bliver 29% mindre stive i de posturale muskler efter 20 lektioner á 45 minutter i løbet af 10 uger.
Uden påvirkning af tyngdekraften kan twisteren måle muskeltonus i 3 niveauer af kroppen. Den drejer deltageren næsten umærkeligt, idet han/hun er fikseret i ét af niveauerne. Der drejes kun så mange grader, som kroppen i sig selv er i stand til. Der bruges altså ikke manipulation, og det er det, der er det finurlige ved dette måleinstrument.
I rapporten diskuteres, hvordan resultaterne kan hænge sammen med de gode resultater i studiet om lænderygsmerter ATEAM og studier i Parkinsons og alexanderteknik.