Nye briller? Enkeltstyrke, flerstyrkeglas, glidende overgang?

Puds den gamle brille og læs her, hvad du også skal overveje, når du skal vælge brilleglas. Regn ikke med, at optikeren indregner det i sin salgstale.

Flerstyrkeglas – hvor smart er det egentligt?
Selv kalder jeg løsningen flerstyrkeglas for besnærende. I teorien lyder det snedigt at kunne nøjes med bare ét par briller, selvom man ser meget forskelligt på korte, mellem- og lange afstande. Én løsning til flere behov. Smart. –Så hvad er problemet?

Brillebehovet stiger med alderen
Behovet for flere slags brilleglas er sædvanligvis aldersbetinget: jo ældre, man bliver, jo mindre fleksible og smidige bliver kroppens muskler, ligamenter, væv osv – og jo mere stiv i betrækket bliver man. Sådan er det bare, det er et livsvilkår, vi alle har. Ét område i kroppen, dette kommer til udtryk i, er synet. Heldigvis er brillen opfundet for længst; nogle få mennesker er endda i stand til at arbejde med synet, så de slet ikke behøver briller, men det kræver en stor indsats.

Kroppen indretter sig efter briller med flerstyrkeglas – ikke omvendt
Når jeg får en ny elev, der bærer briller, og som selv mener, at han står med hovedet fint balancerende på toppen af rygsøjlen, selvom han ikke gør det, spørger jeg straks til synet og brillerne. Typisk er svaret, at det er forskelligt, om han lægger nakken tilbage eller ej, eftersom han indretter sig efter sine brillers flerstyrkeglas.

– Hvis næsen peger lige frem, er det fordi han skal se gennem det midterste af glasset
– Hvis den peger nedad, er det fordi, han skal se gennem det øverste af glasset
– Hvis han lægger nakken tilbage og næsen peger skråt opad, er det fordi, han skal se gennem den nederste del

Det betyder, at hoved-nakke-rygsøjle-forholdet er bestemt af, hvilken afstand, der er til det, han betragter. Det betyder også, at han tilpasser sit bevægelsesmønster efter sine briller og det, han skal se, i stedet for at han selv bestemmer det og bare bærer briller som et udmærket hjælperedskab til et forbedret syn.

Vip, drej, tilt – men hvordan?
I princippet er det ok, at man vipper og drejer hovedet i alle mulige retninger, når der er brug for det. -Det er der tit i løbet af en dag! Problemet er bare, at de færreste er i stand til at gøre dette på en let og ubesværet måde. At man ikke aner, at man bruger unødvendigt mange kræfter på det. Det fænomen var præcis det, F.M. Alexander fandt ud af, havde en stor konsekvens for resten af kroppen: at måden, man holder hovedet på i forhold til rygsøjlen er af stor betydning friheden i resten af bevægeapparatet. Ikke sjældent er der sammenhæng mellem rygproblemer og hoved/rygsøjle-relationen.

Flerstyrkeglas forstyrrer din nakke-ryg-relation
Når man non stop aser og maser i sin nakke, (for nogles vedkommende endda også når man ligger ned), påvirker det rygsøjlen på en uhensigtsmæssig måde. Man forkorter den, hvilket igen afskærer visse af de inderste og posturale muskler fra at gøre deres arbejde: at holde én oprejst. Dette kan igen blive forstærket, hvis man bruger briller med flerstyrkeglas, fordi man uvægerligt lægger nakken tilbage hver gang man skal se igennem den nederste del af glasset. Som sagt, det kan godt lade sig gøre, men det er bare ret svært at gøre uden at komme til at ase og mase. Det er det, der kan være årsag til smerter og træthed i ryg, skuldre, ja- alverdens forskellige steder i bevægeapparatet. For at komme det til livs, skal man lære at bevæge hovedet ubesværet.

Denne video forklarer, hvad det betyder for rygsøjlen at have en fri nakke.

Flerstyrkeglas eller ej?
Summa summarum: har du styr på, hvad du foretager dig i hals og nakke, uanset, hvad du laver, kan du muligvis godt sige ja til optikerens forslag om at købe et par dyre flerstyrke-briller. Hvis du ikke har, er det en virkelig dårlig idé. Lev i stedet med at have flere slags briller, som du skifter imellem. -Så du ikke kommer til at hoppe i den fælde, flerstyrkebrillerne konstant får dig og dit bevægeapparat til at hoppe i.

Lige et tip til sidst
Under alle omstændigheder skal du sørge for, at brillerne uanset glastype sidder ordentligt og ikke hele tiden glider ned på næseryggen. Optikeren har fremstillet brillerne med udgangspunkt i, at de stellet sidder rigtigt dvs. på næseryggen. Når de hele tiden glider ned, kan en løsning være at lægge nakken tilbage, så man stadig kan se gennem glassene, fordi man er blevet træt af at skubbe dem op på plads konstant. Kender du det? Optikeren retter dit stel u.b. så det sidder bedst muligt.