Alexanderteknik er et effektivt udgangspunkt for at arbejde med stemmen

Det tager lang tid at afvikle dårlige stemmevaner og indarbejde nye gode vaner. Ligesom det tager lang tid at lære at spille klaver eller lære et nyt sprog. Men med tålmodighed, en god vejleder og et meget fysisk udgangspunkt kan man godt flytte sig en hel del!

Når jeg underviser i stemme, tale og speak, begynder jeg som regel med alexanderteknik. Det er der en god grund til: Har man problemer med stemmen, kan det skyldes flere ting. I langt de fleste tilfælde handler det om at man slider på stemmen, så det høres som fx hæshed, over- eller underkompression, vocal fry osv. Disse problemer opstår som regel af et uhensigtsmæssigt bevægelsesmønster, der handler om hvordan man bruger hele kroppen.

Selvom stemmefunktionen befinder sig i struben, og selvom bugstøtten er en del af bugmuskulaturen, er det ikke særligt effektivt kun at fokusere på disse områder.

Krop og stemme hænger tæt sammen
Hvis du vil forbedre din stemmefunktion, kan det godt betale sig i det lange løb at begynde med at inddrage hele kroppen. At finde ud af, hvor og hvordan du kan lave nogle småjusteringer. Din stemmes funktion og udtryk er nemlig afspejlet i din blotte væren, i din måde at stå og gå på, i din måde at bevæge dig på i det hele taget. For eksempel er der en klar sammenhæng mellem kvaliteten af kontakten fra hælene mod gulvet og om du spænder i din hage eller ej. Ja, og sådan er der adskilligt andre sære forbindelser i kroppen, som det godt kan betale sig at få øje på. For når man bruger alt for mange kræfter i hagen slider det også på stemmens elasticitet og funktionsduelighed.

Derfor er det ikke uvæsentligt at starte med at se på, hvordan du står på dine fødder. Hvordan du holder hovedet, når du står på en talerstol eller foran en mikrofon. Hvordan din bugstøtte fungerer…..hvis overhovedet.

Her igennem kan du få nogle tips til, hvordan du hurtigt kan organisere dig selv, så du i sidste ende kan bruge din stemme mere hensigtsmæssigt.

Alexandertekni opstod på grund af et stemmeproblem
Det er i denne sammenhæng interessant, at alexanderteknik opstod på grund af et stemmeproblem. I slutningen af 1800-tallet, da han stadig boede i Australien, mistede F.M. Alexander sin stemme, når han var på scenen og deklamerede de store dramatiske tekster for et publikum. Ingen specialister kunne hjælpe ham, men så gik han i gang med at studere sit bevægelsesmønster.  -Sin måde at trække vejret på, sidde, stå, gå, tænke og tale. Det tog ham måneder og år at gennemskue dels hvordan hans indgroede vaner havde taget magten, dels hvad han skulle stille op. The rest is history……